kennel Mörkömurinan

Mervi Reinikka
Muhos
Finland

mervi.tervo(a)
gmail.com

050-5891589/Mervi

Päivitykset


16.6.2022 muokattu sieltä sun täältä


Historiaa ja ajatuksia ...

Maximus ja tytöt

Olen maatilankasvatti ja eläimet ovat aina olleet osa elämääni. Kun pienenä tyttönä sai kasvaa eläinten keskellä, oli luonnollinen jatkumo, että koirat tulivat osaksi aikuiselämääni.

Aikoinaan, -92, perheeseemme asteli ensimmänen bokseri. Pian seurasi toinen perässä. Molemmat olivat valkoisia väriltään ja niin lyttykuonot valtasivat sydämeni täysin. Taistelin valkoisten boksereiden puolesta, koska silloin suurin osa valkoisista pennuista lopetettiin värivirheellisinä. Perusteltiin lopettamisia sillä, että valkoiset olivat sairaampia kuin värilliset. Tämä ei pitänyt paikkaansa ja osaksi siitä syystä kasvatin yhden bokseripentueen vuosia sitten. Pennut olivat valkoisesta emästä ja ihan samalla tavalla rekisteröityjä pentuja kuin kaikki muutkin.

Elämäntilanteet muuttuivat ja välissä oli muutama koiraton vuosi. Jotain siis puuttui. Kahden vuoden etsinnän jälkeen meille tassutteli mustaruskea saksanpaimenkoiranarttu Pingu (Royal Coctail Sleeping Sun). Pingu oli alusta asti kuin ajatus. Se oli suurisydäminen ja aina niin järkevä. Pingu muutti monen ihmisen väärän luulon saksanpaimenkoirista aivan toiseksi. Koskaan minun ei ole tarvinnut katua tätä rotuvalintaa. Onko mitään upeampaa kuin laumaansa kunnioittava saksanpaimenkoira, joka hoitaa niin omat kuin lainatutkin lapset ja toisten koirien pennut? Vartioi kodin ja on aina valmis toimintaan?

Surumme oli mielettömän suuri kun jouduimme nukuttamaan Pingun viimeiseen uneen elokuussa 2012. Pingu sai elää 9v tervettä ja onnellista elämää. Näin ollen kantanarttumme, kaikkien pentujen hoitaja, kotimme turva ja laumamme suurisydämisin jäsen oli poissa eikä sitä voinut kukaan koskaan korvata….

Vaikka Pingu täytti parempaakin paremmin koiran paikan perheessämme, olin yli 10 vuotta kuitenkin haaveillut omasta ruttukuonosta ja ennen kaikkea ranskanbulldogista. Tämä haave toteutui Pullan (Fii-Biin Tirlittan) tepastellessa taloon Pingun kaveriksi joulukuussa 2006. Rakastuin tähän rotuun täysin ja huomasin, että ranskikset tulevat olemaan se rotu, johon panostamme ja joiden kanssa tulemme harrastamaan jatkossakin.

Olemme aloitelleet erittäin pienimuotoisesti koirien kasvatusta ja ensimmäiset Mörkömurinan saksanpaimenkoira- ja ranskanbulldoggipentueemme syntyivät syksyllä 2007.

Kennelliiton kasvattajakurssin kävin vuoden 2006 alussa ja kennelnimen Mörkömurinan, sain heinäkuussa 2006. Kennelliiton alkuperäisen kasvattajasitoumuksen allekirjoitin keväällä 2006 ja tuoreimman version kesäkuussa 2022. Kasvattajakurssi 2 suoritin helmikuussa 2013. Lisäksi osallistun vuosittain lemmikkien ruokintakoulutuksiin ja eläinlääkäreiden luennoille.

Tavoitteenamme on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia, mahdollisimman terveitä koiria. Terveellä tarkoitamme niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Toivomme, että kasvattiemme omistajat aktivoituvat terveystutkimusten suheen ja että kaikki ranskanbulldoggikasvattimme tutkittaisiin vähintään silmien, polvien ja sydämen osalta.
Suurin pyrkimyksemme on kasvattaa terverakenteisia koiria, jotka kykenevät toimimaan arjessa ja kaikissa harrastuksissa ongelmitta.

Meiltä lähtee maailmalle vain perhekoiria. Emme myy näyttelytähtiä. Kasvatuksemme perusta on terve pää terveessä ruumiissa, unohtamatta rotumääritelmän mukaista rakennetta. Vaikka itse nautin näyttelyissä käynneistä, ei siellä menestyminen ohjaa kasvatusvalintojamme. Käytän jalostukseen paljon mieluummin suurta, hyvin hengittävää, perustervettä urosta, jota ei näyttelyissä välttämättä arvosteta, kuin monen maan valiota, jolla on hengitysvaikeuksia/ihotulehduksia/luonneongelmia/tuntopuutoksia tai pahimmillaan kaikkia noita. Eli siis jos aivan näyttelymenestyjää etsit, sinun täytyy kääntyä ihan jonkin muun kasvattajan puoleen :)

Koska emme kasvata näyttelymenestyjiä, en velvoita pennun ostajiakaan käymään näyttelyissä. Toki toivon, että jokainen kasvattini kävisi elämänsä aikana muutaman kerran virallisissa kehissä hakemassa rakennearvostelun, mutta mikään pakko se ei ole. Mutta todettakoon, että näyttelyissä käyminen on todella mukava harrastus kun sen pitää hauskana eikä ota liian tosissaan. Ja vaikka oma koira ei olisi mikään champiooni, on silti kiva käydä kehässä, ihan harrastuksen vuoksi!

Jalostuksessa käytämme ainoastaan laajaa geenipohjaa ja terveitä yksilöitä. Allergiset, heikkoluonteiset, luustovikaiset tai perinnöllistä sairautta kantavat yksilöt hylkäämme ehdottomasti jalostuksesta. Tutkitutamme kaikki omat jalostukseen käyttämämme ranskanbulldogien silmät, polvet, sydämen ja kuvaamme niiden selät. Koska aviopuolisoni Raimo on toiminut jo yli 25 vuotta eläinlääkärinä ja erikoistunut ortopediaan, saamme heti kuvausten jälkeen tarkimman mahdollisen analyysin koiran terveydestä, kuin koskaan saamme Kennelliitolta. Tätä tietoa on hieno pystyä hyödyntämään omassa kasvatustyössä ja ennen kaikkea jalostusvalinnoissa. Yhdistelmien teko on aina kompromisseja!

Kunnioitamme luonnon omia valintoja ja pyrimme käyttämään jalostuksessa koiria, jotka todella tunnemme. Narttujen täytyy olla halukkaita paritutumaan ja uroksen täytyy pystyä luonnolliseen astumiseen. Jokaista synnytystä yritämme joka kerta kotona luonnollisesti, emmekä varaa yhtään sectioaikaa etukäteen. Kotisynnytykseen on pystynyt tähän mennessä vain muutama narttu. Muut on jouduttu leikkaamaan syystä jos toisesta.

Kaikki pennut lähtevät meiltä sirutettuina maailmalle. Koska Raimo on eläinlääkäri ja siten Suomen Kennelliiton virallinen tunnistusmerkitsijä, pennut sirutetaan kotona ilman stressiä. Tosin pennut pääsevät vierailemaan eläinlääkäriasema Ouluvetillä aina ennen luovutusta :) 

Lisäksi pennut madotetaan 3 x ja kaikki tutkitaan Raimon toimesta perusteellisesti ennen luovutusta.

Kaikki pennut lähtevät meiltä maailmalle muhkean pentupaketin kera, jossa on kaikkea mahdollista pennun alkutaipaleelle; ruokaa, leluja, puruluita ja kaikkea muuta mukavaa. Ensimmäisten 7-8 vkon aikana pennut ovat tottuneet lapsiin, toisiin koiriin ja niitä on todella paljon käsitelty ja rakastettu. Säiden salliessa ulkoilemme paljon ja se edesauttaa myös sisäsiisteyskasvatusta.

Tulemme toimimaan kasvattajina rehellisinä ja avoimina, eikä myöskään kasvattiemme vikoja tulla salaamaan. Tätä edellytämme myös pentujen uusilta kodeilta.
Toivomme myös, että saamme olla osana kasvattiemme elämää koko niiden eliniän, niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

Pentujen tulevilta omistajilta edellytämme ehdottomasti koiran kouluttamista yhteiskuntakelpoiseksi. Perusasiat kun ovat kunnossa ja koiraa kohdellaan koirana, niin tuloksena on todella hieno harrastus- ja perhekoira. Kaikki muu harrastaminen koiran kanssa on plussaa. Mielestämme koiran kanssa täytyy aina harrastaa juuri sitä, mistä koira ja omistaja nauttivat, eikä väkisellä jotain muuta.

Painotamme pentujen ruokintaa laadukkaalla kuivaruualla, sekä vapaata liikkumista luonnossa, mielellään yhdessä muiden koirien kanssa. Mahdollisimman monipuolinen, mutta ei kuitenkaan liikaa kuormittava liikunta, on pohja pennun kokonaisvaltaiselle kasvulle ja kehitykselle.

Toivomme, että jokainen pennun ostaja mielessään pohtii ehdottoman varmaksi haluaako juuri ranskanbulldoggin, millaisesta yhdistelmästä, mitä aikoo pennun kanssa harrastaa ja onko todella valmis kantamaan siitä vastuun koko koiran eliniän? Koiranpentu ei ole koskaan leikkikalu eikä sitä pidä ottaa väristä syistä. Elämä laumanjohtajaksi kiipivän ranskanbulldoginkaan kanssa ei varmasti ole helppoa. Yhteiselo oman koiran kanssa voi kestää yli kymmenen vuotta, mutta on myös hyväksyttävä se tosi asia, että aikaa on rajallisesti. Joskus sitä voi olla aivan liian vähän. Yhteinen aika pitää sisällään paljon hyvää, mutta huonoihinkin aikoihin on varauduttava.

Jokaisen pennun ostajan tulee myös ymmärtää, että rahaa tulee kulumaan ihan varmasti muuhunkin kuin pelkkään pennun ostohintaan… Koiraan kuluu helposti normaaliolosuhteissa 100-150€/kk, ongelmia ilmetessä tai jostain harrastuksesta innostuttua, paljon paljon enemmän. Jos ei halua, eikä ole valmis satsaamaan koiran hyvinvointiin tällaista summaa, ei kannata koiraa ottaa.

Hyvin hoidettu ja ruokittu koira on omistajansa (sekä kasvattajansa!) ylpeyden aihe, jonka kanssa kehtaa mennä minne vain, milloin vain.

Rakastamme tätä rotua ja toivomme sydämistämme, että pystymme tekemään oikeita päätöksiä, että tämä upea rotu saa elää ja kukoistaa terveenä ja pitkäikäisenä <3

ROP kasvattajaryhmä Vaasa 2013

Minä ja Tyyne (Mörkömurinan Ilo)

Perheen arkea :)